Uborcsom vagy körbarack?

PEOPLE TEAM tábor

Milyen jó, hogy ma már a kisvárosi piacon is kapható alma alakú körte (nashi körte), szilvaparadicsom, ananászeper, almapaprika, paradicsompaprika, spárgatök. Ezek némelyike keresztezés útján jött létre, de van olyan is, amelyik egy másik növény alakja miatt kapta érdekes nevét. Vásárlás, válogatás közben eszembe jutott, hogy mennyi minden változott a kínálatban gyermekkorom óta. Hogyan jött létre az egres és a fekete ribizli keresztezéséből a kellemesen fanyar zamatú, de már tüske nélküli josta (a német Johannisbeere és a Stachelbeere szavak összevonásából), más néven riszméte, ribiszkeköszméte. Többlépéses nemesítő program segítségével jött létre ez az új cserje, amelynek bogyóiból dzsem, lekvár, fagylalt, gyümölcslé, bor és pálinka is készül. Sokféle felhasználása igen népszerű magas C-vitamin-tartalma miatt.

Hamis licsi és akiszilva

A Föld gyümölcseinek sokfélesége lenyűgöző! Egyre több egzotikus gyümölcs kerül az üzletek polcaira, vagy utazásaink során is megkóstolhatjuk Földünk különlegességeit. A körtére emlékeztető akiszilva (más néven ackee alma) Jamaica nemzeti gyümölcse. Vajban sütve különleges csemege, ám nyersen fogyasztva az éretlen magköpenyek halálesetet is okozhatnak. A rambután, vagyis hamis licsi Indonéziában az egyik legkedveltebb gyümölcs. Édes, lédús, magas C-vitamin-, B-vitamin-tartalmú trópusi gyümölcs, immunerősítő hatása miatt közkedvelt.

Tök-uborka hibrid és papírba csomagolt poloska

A biológiai sokféleség nemzetközi napja, a biodiverzitás védelmének világnapja május 22., amikor felhívják a figyelmet arra, hogy szükség van az ökoszisztéma megújítására, elsődleges cél megóvni a természet harmóniáját, és cselekvésre buzdítani az ifjúságot. A biológiai sokféleség egyezmény azt a célt tűzte ki, hogy világszinten mérsékelni kell a sokféleség csökkenését, meg kell előzni a fajok kihalását. Mindezt globális összefogással. A tudósok innovatív munkájának köszönhetően jönnek létre új termések, nemesített, keresztezett növények. Újdonság a zucchiolo nevű tök-uborka, amely kívülről tök formájú, belülről uborka jellegű, vitaminokban és rostanyagokban gazdag zöldség. A biológiai védekezés terén hatalmas lépést jelent a Mirical néven bevezetett újdonság: az üvegházi molytetű elleni poloskát papírba csomagolva helyezik el a növényeken, így javul a védekezés hatékonysága, és a komposztálás folyamatába is könnyedén beilleszkedik a csomagolás.

A lehetőségek tárháza

A PEOPLE TEAM nyári tudóstáborában minden lehetséges. Látogatás a vadasparkba, méhészetbe, arborétumba – olyan helyekre, ahol megfigyelhető a biológiai sokszínűség. A csoportos foglalkozások során kísérletezések várnak rátok. Izgalmas témák közül válogathattok: rovartan, csillagászat, régészeti feltárások! Az élet sokszínűségének mi is részesei vagyunk, gyertek el táborainkba, legyetek tagjai egy nagyszerű csapatnak, tegyetek ti is környezetünkért!

Szerencsés Melinda írása

A Uborcsom vagy körbarack? írás először a következő oldalon jelent meg: legjobbtáborok.hu.

Ezek is tetszhetnek

Hasonló bejegyzések