A tojásnövény

PEOPLE TEAM tábor

Kedvenc nyári kajáink: a padlizsán. Az angol nyelvterületeken eggplantként ismert növény magyar elnevezése az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsomnak vagy kékparadicsomnak is hívják, Erdélyben pedig vinete vagy vinetta néven is ismerik. Ez a burgonyafélék családjába tartozó egynyári növény Délkelet-Ázsiából származik, ahol már évezredekkel ezelőtt is termesztették. Magas a C-és A-vitamin-tartalma, és gazdag ásványi anyagokban. Termése a nálunk leggyakrabban megtalálható lila mellett sárga, fekete és fehér is lehet.

Felhasználása leginkább a balkáni, illetve a mediterrán konyhakultúrára jellemző. Az egyik legnépszerűbb, padlizsánból készült étel a muszaka, mely az egész Balkán-félszigeten, a Kelet-Mediterráneumban és a Közel-Keleten is nagyon kedvelt étel. Elnevezése az arab musaqqa szóból ered, melynek jelentése „hűtött”. A legtöbb változat alapja – a pirított padlizsán és paradicsom mellett – a darált hús. Ezek a hozzávalók kerülnek vagy rétegekben egymásra, vagy csak egymás mellé. Néhol kiegészítik mártással, főként besamellel, esetleg sajttal is.

A padlizsánt előételként is sokféle formában készítik. Panírozva vagy palacsintatésztába forgatva és olajban kisütve is nagyon finom, de krémek és saláták alapjaként is kiváló. A szerb ajvár paprikából, padlizsánból és fokhagymából készült mártás, melyet főleg húsok mellé, salátákba rakva vagy más mártásokba keverve fogyasztanak. A másik, padlizsánból készült krém, az erdélyi vinetta Magyarországon is egyre elterjedtebb. Sokféle változatában a sült padlizsános alap a közös. A vinetta grillszezonban Erdélyben elmaradhatatlan ételnek számít. Nagy adagokban készítik, mivel pürésítés után, a fagyasztóba téve sokáig eláll. Így télen is könnyen készíthető belőle friss, vitaminokban gazdag krém. Ízesítése többféleképpen történhet, vöröshagymával, fokhagymával, tejföllel, majonézzel, petrezselyemmel.

Padlizsánkrém, ahogy én készítem:

– 2 közepes, fényes és kemény padlizsán

– 2 gerezd fokhagyma

– mustár

– vaj

– só

A padlizsánokat egészben, sütőbe rakva, 200 fokon negyven percig sütjük. Akik a füstös ízvilágot kedvelik jobban, azoknak a grillezést ajánlom. Miután megpuhultak, meghámozzuk, és a többi hozzávalóval együtt botmixerrel pürésítjük. Hűtőbe rakva nagyon sokáig eláll. Pirítóssal az igazi.

L. Molnár Edit

A A tojásnövény írás először a következő oldalon jelent meg: napkozisgyerektabor.hu.

Ezek is tetszhetnek

Hasonló bejegyzések