Micimackó is szereti

PEOPLE TEAM tábor

Már Micimackó is megmondta, hogy nincs a méznél jobb a világon! Én is a mézet kedvelők táborához tartozom, már gyerekkoromban is mézzel ittam a teát, csurgattam az aranyszínű akácmézet a lekváros kenyeremre, és készítettük édesanyámmal a finom mézes sütiket. Ha beteg voltam, bizony a mézre itt is számíthattam. Selymesen simogatta gyulladt torkomat, enyhítette a köhögésemet. Mindemellett nagyon finom és tápláló. Később az is érdekelt, hogyan készítik a méhek a mézet, miért vannak különböző ízű és színű változatai, és hogyan lehet méhészkedni.

Méhkastól a kaptárig

A méhek lakása kulcsfontosságú a méztermelés szempontjából. Édesapám munkatársa fotókon mutatta be az osztályunknak, hogyan fejlődött az évtizedek során a méhészet. Bemutatta az állókaptárokat, a fekvőkaptárokat, a rakodókaptárokat. A méhkas már nem felel meg a méztermelésre, helyette a modern kaptárok állnak a méhészek rendelkezésére. Megtudtam, hogy 2018 óta május 20-a a méhek világnapja. Végre elismerték ezeknek a pici állatoknak a fontosságát, munkájuk nélkülözhetetlen az emberiség életében! A Földfigyelő Intézet a bolygó legfontosabb élőlényeinek nyilvánította a méheket. Nélkülük nem lenne élet a Földön.

Virághűség

A méhek többsége hűséges a virágokhoz, vagyis addig repül virágról virágra, amíg elég táplálékot talál bennük. Teszi ezt ugyanazon fajta virágok kelyhében, gyűjti az egyforma virágport. A poszméhek bezzeg hűtlenkednek, őket a virágok színei vonzzák, tehát az egyforma színű virágokat keresik. A méhek nagyrészt virághűek, nehezen váltanak másik virágfajtára, mert a nektárgyűjtést egy másik fajnál másképp kell végezniük. Az átszokás akkor történik, ha egy adott virágfajta kevés nektárt ad. A hűség bizonyos szempontból jót tesz a növényeknek, mert így az azonos fajon belül nagyobb mennyiségű virág termékenyül meg. Komoly hátrány azonban, hogyha egy adott növény, például őszibarack nem kerül beporzásra. Ekkor a méhészek elcsábítják a méheket. Friss virággal, szörppel csalogatják a méheket, és ráveszik őket a virágcserére.

Ragad a mancsunk

PEOPLE TEAM nyári kuktatáborában elszabadulnak a kreatív ötletek! Ha hiszitek, ha nem, itt aztán tejjel-mézzel folyó Kánaán vár rátok, ötletelhettek, bármit bármivel összekeverhettek. Elő a mézcsorgatóval, édesítsük meg a mustárt, mézesítsük meg a bundás kenyeret, a szusit! Teszteljétek az orrotokat! Felismeritek a különböző mézfajtákat? A táborban az sem ciki, ha ragad a mancsunk, és lenyaljuk róla a fincsi mézet. A táborzáró díszebéd meglepetése pedig lehet egy finom mézes puszi!

Szerencsés Melinda írása

A Micimackó is szereti írás először a következő oldalon jelent meg: Gyermektábor.info.

Ezek is tetszhetnek

Hasonló bejegyzések