Legyező kézzel (I)

PEOPLE TEAM tábor

Ha van 30 szabad perced, vagy akár több is, akkor készíthetsz magadnak vagy a családtagjaidnak, barátaidnak különféle legyezőket. Felhasználhatsz hozzá egy papírfecnit, de a maradék tapétával, csomagolópapírral, szalvétával, szalagokkal szintén kísérletezhetsz. Meglátod, hogy mesés alkotások keletkeznek majd! Dekorálhatod vele a szobádat, az otthonotokat. Mindenütt jól fog mutatni. Praktikus és szép egyszerre. A legegyszerűbb energiatakarékos hűtőalkalmatosság, ami több feladatot is ellát. A magyar elnevezés a bosszantó rovarok elhessegetéséből ered, emellett alkalmas még a hőség enyhítésére, az arc elfedésére és üzenet közvetítésére is.

Következzen most néhány szó a történetéről – tudod, ne csak szórakozz, hanem tanulj is. (Két legyet ütünk egy csapásra.) A legősibb eszközök egyike, valószínűleg a tűz őrzésénél használhatták először. A levegő mozgatására szolgált, azért, hogy a tűz ki ne aludjon. Nem kellett külön elkészíteni, mert a természetben megtalálható tollak, nagy méretű levelek alkalmasak voltak a feladat ellátására.

Japán és Kína az a két ország, ahol a legnagyobb múltra tekint vissza a gyártás. Az összehajtásának módját a japánok találták ki. Ez a módszer lényegében semmit sem változott az évszázadok során. Számukra fontos szimbólum, és különböző szertartások elengedhetetlen része ma is. Gyönyörűen díszítik. Számomra nagyon érdekes információ, hogy nemcsak nők, hanem férfiak is használták. A katonák a vasból készült változatával gyakorlatoztak, védekezésben és támadásban egyaránt bevetették. Valószínűnek tartom, amikor az ellenség meglátta, akkor nem gondolta, hogy komoly veszélyt jelenthetnek számukra a legyezővel parádézó férfiak. 

Te sem gondoltad volna, ugye? Bevallom neked, hogy én sem. A következő alkalommal folytatjuk, akkor is sok érdekességre számíthatsz.

Kropokné Kiss Éva

A Legyező kézzel (I) írás először a következő oldalon jelent meg: napkozisgyerektabor.hu.

Ezek is tetszhetnek

Hasonló bejegyzések