Legyen béke: te is felelős vagy!

PEOPLE TEAM tábor

Amikor forrong a világ körülöttünk és háború van a közelünkben, akkor magától értetődik a kérdés: miért? Miért a szörnyű pusztítás, a fegyverkezés? Hogyan állítható meg mindez? Mit tehetünk mi, akik egy békés országban élünk? A világbéke megőrzésének kulcsa az, hogy alkotó módon teszünk is érte, és nem csak ölbe tett kézzel várjuk a boldog napokat. A második világháború óta eltelt időszak sem mentes a különböző támadásoktól, hiszen a világot irányító hatalmak között most is zajlik a területek felosztásáért a küzdelem. Szűkebb környezetünkben, Európában központi kérdés a béke, az egység. Annak érdekében, hogy kontinensünk országai között ne legyen háború, Robert Schuman (francia külügyminiszter) 1950. május 9-én nyilatkozatot tett közzé. Ebben kérte az alapító tagállamokat, hogy a béke érdekében alapítsanak szövetséget. Ekkor jött létre az ESZAK, a mai Európai Unió elődje.

Az első lépésektől az Európa-napig

Robert Schuman már a kezdetekkor a szolidaritás megteremtésére törekedett. A gazdasági érdekek mellett kiemelt szerepet kapott Európa országainak politikai együttműködése. A történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat aláírásának évfordulója, május 9-e lett az Európa-nap. Számos izgalmas rendezvényen és programon vehetnek részt a fiatalok az Európai Nyílt Napok keretében. Koncertek, kiállítások, interaktív játékok, online bemutatók, hagyományőrző élő előadások, kreatív tevékenységek széles kínálatából lehet választani. Az alapító 6 ország létszáma mára már 27 tagállamra bővült, Magyarország 2004. május 1-je óta az Európai Unió teljes jogú tagja. A 20 év alatt Magyarország is kivette a részét a békére való törekvésből. A 20 éves jubileumi alkalomból rendezik meg Budapesten május 12-én a „20 év – 20 km” EU-s futást, kapcsolódva az Európa-napi rendezvényekhez. Az események fő szervezője az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

Sikeres projektek, sokoldalú lehetőségek

Az Európai Unió támogatásával több tízezer projekt valósult meg, amelyek hozzájárulnak az életminőség javításához, az ország gazdasági növekedéséhez. Ezek közül 20 kiemelt projekt ismertetése is megvalósul május 12-én a fővárosban. Az Európa-nap küldetése, hogy megismertesse azokat a projekteket, amelyek megalapozzák a jövő globálisan meghatározó fejlesztéseit, felfedezéseit. Ezek közül hazánkban az egyik legkiemelkedőbb innováció a szegedi lézeres kutatóközpont. Tudomány és technológia az emberiség szolgálatában. Ez a kutatóközpont Európa jövőjét jelképezi, és példát mutat nekünk, a jövő generációjának. Nemcsak tudományos téren számít kiemelkedőnek, hanem az oktatás, képzés, versenyképesség, gazdasági növekedés területén is. Tartozzunk mi is Európa és a világ élvonalához! Tehetségünkkel járuljunk hozzá Európa békés jövőjéhez!

Szerencsés Melinda írása

A Legyen béke: te is felelős vagy! írás először a következő oldalon jelent meg: Gyermektábor.info.

Ezek is tetszhetnek

Hasonló bejegyzések