Gondoltad volna a táborozásról?

PEOPLE TEAM tábor

Jól ismert tény, hogy a nyári táborok pozitívan hatnak a gyerekekre. Mielőtt a család kiválasztja a legmegfelelőbbet, szülőként érdemes tisztába kerülni vele, milyen fantasztikus alternatívákat tartogat egy jól megválasztott, színvonalas tábor a személyiségfejlődés szempontjából.

De miért olyan előnyösek ezek a táborok?

A táborozás többek között azért szuper találmány, mert a szórakozás és az önfeledt élményszerzés mellett jelentős mértékben segítheti a gyerekek testi-lelki gyarapodását.

A táboron kívül megszokott rutin szerint folynak a mindennapok: a srácok elmennek az iskolába, utána sportra, nyelvórára vagy szakkörre. Ezek mindegyike tagadhatatlanul hozzáad a tanuláshoz, ugyanakkor az összes ilyen elfoglaltság a mókuskerék része.

A nyári táborok ettől teljesen eltérő, jóval komplexebb és színesebb környezetet nyújtanak, amelyben a táborozók egyebek mellett önállóságot és magabiztosságot is elsajátíthatnak, miközben összetett társas kapcsolatokat alakítanak ki és friss barátságokat kötnek.

Most pedig vegyük sorra a nyári táborok előnyeit!

Barátságok

A tematikus nyári táborok gyakran szakmákról, tudományról, nyelvekről vagy sportról szólnak: a táborlakók a hozzájuk hasonló érdeklődésű társaikkal töltenek időt, olyanokkal, akik szintén intenzíven érdeklődnek egy adott téma iránt. Ez fantasztikus élmény, hiszen a táborozásig talán nem is ismertek olyat, akivel osztozhattak volna a szenvedélyükben. A táborban köttetett barátságok év közben is megmaradnak, sőt: a barátok nyaranként megannyi alkalommal együtt táborozhatnak.

Képességek

A nyári táborban a nebulók elmélyülhetnek olyan készségekben, amelyek eddig ismeretlenek voltak számukra, vagy olyanokban, amelyekbe eddig csupán belekóstolhattak.

Egy – akár több hétig zajló – tábor közben a résztvevők úgy belefeledkezhetnek a szóban forgó témába, ahogyan sehol másutt. Kiléphetnek a komfortzónájukból, kipróbálhatnak teljesen szokatlan szerepeket és helyzeteket, mialatt pallérozhatják a rátermettségüket egy adott területen.

Hobbi és érdeklődés

Beláthatjuk, hogy bármilyen színvonalas is egy iskola, csak korlátozott választékot kínál a kötelezőn túli foglalatosságokból. Ezért nem ritka, hogy egy tizenéves olyan sport vagy szakma iránt érdeklődik, amelynek megismerésére a sulijában nincs mód.

Egy nyári tábor tökéletes arra, hogy kicsik és nagyok különösebb tét vagy tartós elköteleződés nélkül új passziókkal kísérletezzenek. Egy szekciókra bontott táborban a fiatalok állandóan csekkolhatják, valóban komolyan érdekli-e őket a kiszemelt téma, és ha úgy alakul, akár válthatnak is, illetve nyaranta kipróbálhatják magukat új területeken.

Üdítő tanulási módszerek

A nyári tábor kiemel a mindennapi környezetből és rutinból. Így biztosítja, hogy a táborozók a személyiségük eddig árnyékban maradt aspektusait is átértékelhessék rendhagyó megközelítésből.

A nyári táboroknak köszönhetően növekszik a fiatalok önállósága, autonómiája: távol az otthontól magabiztosabbá, kreatívabbá, talpraesettebbé válnak. Fejlődik a rezílienciájuk, vagyis kihívások alkalmával sikeresebben kezelik a stresszt, és nagyobb valószínűséggel alkalmaznak pozitív érzelmeket kedvezőtlen élethelyzetekben. Az öröm, az érdeklődés és a ragaszkodás hatékonyabb megoldásokhoz segítik őket, illetve megtanulják még jobban értékelni a megszokott életük nyújtotta komfortot.

Emlékek

Bár a nyári táborok sokrétű tapasztalattal szolgálhatnak, legfőbb küldetésük a szórakoztatás. A táborprogramok alapvetően szabadidős tevékenységek, így leginkább a táborozók élményeit és emlékeit gyarapítják.

A táborozva átélt kalandok örökre nyomot hagynak a lurkókban, ugyanakkor a személyiségformálásban is főszerep jut nekik. Amikor elérkezik a táborzárás napja, a résztvevők tengernyi színes élménnyel, vidám történettel a tarsolyukban indulnak haza. Sok szülő számára az utódok sztorijait hallgatva mutatkoznak meg igazán a táborozás értékei.

Szokások és rendszerek

Egy nyári táborban új a környezet, valamint a megszokottól eltérően telik az idő, ami arra ösztönzi a táborozókat, hogy – akár a komfortzónájukból is ki-kilépve – lelkesen kidolgozzanak és elsajátítsanak naprakész helyzetmegoldásokat és együttműködéseket. Az összefogás felpezsdülést és kalandot hoz az életükbe. Feltöltődnek, s így ősszel újult erővel vághatnak neki a tanévnek.

Mi a tanulság?

Az eddigiek alapján könnyű beismerni: a nyári táborozásból a résztvevők megannyi módon profitálhatnak, legyen szó akár első táborozókról egy napközis táborban, vagy visszatérő, kipróbált táborlakókról egy bentlakásos szervezésben, ahol mind a korosztályt, mind pedig a témákat és a létszámot illetően lenyűgöző változatosságra készülhetünk. Táborozni érdemes, rendszeresen táborozni pedig később már magától értetődő.

Kigyűjtötték: Béres Gergő és Pokorny SzilárdForrás: kingsinternational.es

A Gondoltad volna a táborozásról? írás először a következő oldalon jelent meg: Legjobbtabor.hu.

Ezek is tetszhetnek

Hasonló bejegyzések