Fák körül röpködő madarak

PEOPLE TEAM tábor

Szép májusi nap volt, Zsófi és Matyi kint ültek a kertben. Hallgatták a madarak csivitelését, nézték, ahogy faágra szállnak, majd elröppennek.

– A madarak a fákat szeretik a legjobban, ugye? – kérdezte a kisfiú.

– Nem mindegyik. A sas a kies táj fölött szeret repülni, a gólya meg a tópartot szereti. Ott találják meg a táplálékukat. De nagyon sok madár és fa szerves kapcsolatban van egymással.

– Például a fák ágaira vagy az odvába rakják a fészküket.

Az ünnep története

Május 10. a madarak és fák napja, amelyet körülbelül 120 éve ünnepelnek hazánkban és világszerte. Célja felhívni az emberek figyelmét arra, mennyire fontos a természet és annak védelme.

Magyarországon 1902-ben egy ornitológus, azaz madártudós, Chernel István szervezte meg először a madarak és fák napját. 1906-ban Párizsban kötöttek egyezményt az európai országok, hogy megvédjék a hasznos madarakat. Ugyanekkor Herman Ottó, az „utolsó magyar polihisztor” kezdeményezte, hogy ebből hivatalosan is ünnep váljék. Ekkor hazánkban rendelet írta elő, hogy évente egy napot a népiskolákban a tanítók szenteljenek arra, hogy a diákokkal megismertessék a madarak hasznosságát és védelmük jelentőségét.

A XX. század elején évente megrendezték ezt az ünnepet, méghozzá változó időpontokban. Kosztolányi Dezső még egy páros jellegű verset is írt Madarak beszéde – Fák beszéde címmel. A II. világháború után aztán fél évszázados szünet következett. A mozgalom 1994-ben éledt újjá, két évre rá pedig kormányrendelet rögzítette a dátumot május 10-ben.

Hogyan ünnepeljük a madarak és fák napját?

Ezen a napon a gyerekek facsemetéket ültethetnek, fákat gondozhatnak, kihelyezhetnek madárodúkat. Készíthetnek rajzokat, plakátokat, fotózhatják az élővilágot, végezhetnek tudományos kutatásokat. Az élővilággal kapcsolatos vetélkedőkön, akadályversenyeken vehetnek részt, vagy kirándulhatnak egy jót a természetben.

A madarak és fák napja alkalmából a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület évente rendez országos versenyt az iskolások számára. Itt a diákok összemérhetik egymással az iskolai tanórákon, szakkörökön, erdei iskolákban és természetjárás során szerzett tudásukat. Jól kell ismerniük a különböző nemzeti parkok élővilágát. Az írásbeli feladatok megoldásán kívül a tanulóknak külsejük alapján kell madarakat beazonosítaniuk, illetve különböző madarak hangjait is fel kell ismerniük. Az országos döntőt a gödöllői kastélyban tartják.

Év madara, év fája

Egy Németországból indult mozgalom hatására 1996 óta Magyarországon is minden évben megválasztják az év madarát és az év fáját. Ennek célja felhívni a figyelmet hazánk természeti kincseire. Idén az év madara a kerecsensólyom, az év fája pedig a közönséges bükk.

Hogyan segítsük a madarakat és a fákat?

– Például nem permetezünk vegyszerekkel. A permetezőszerek a gyomot és a káros rovarokat ugyan megölik, de a madarak a szennyezett magokat, férgeket eszik meg, így ők is elpusztulnak.

– A fákat nem szabad rongálni, ágaikat letörni, kérgükbe belevésni. Télen madáretetőt akasztunk a fák ágaira, megtöltjük eleséggel, így a hideg időben is lesz táplálék a madarak számára.

Szerző: Tóth Réka

A Fák körül röpködő madarak írás először a következő oldalon jelent meg: napkozisgyerektabor.hu.

Ezek is tetszhetnek

Hasonló bejegyzések