Mályvarózsatündér

PEOPLE TEAM tábor

A mályvarózsa régebben a falusi kertek egyik legnépszerűbb növénye volt. Talán azért, mert bírja a meleget és a szárazságot. Sokféle színben pompázik ma is. Legelterjedtebb belőle a fehér és a lila. Kecses virágaiból csoda szép tündérek készíthetők.

Ha szerencséd van, akkor vagy a saját vagy a nagyi kertjében megtalálod a különféle változatait. A lehullott, de még szép szirmokkal játszani is tudsz. Készíthetsz pipacsbabát, virágkoszorút vagy viráglenyomatos képet.

Na de mit is kell tudnunk a mályvarózsáról? Kis-Ázsiában volt őshonos, a keresztes lovagok terjesztették el Európában az 1400-as években. A gyökeréből kivont nedvet a cukrászok a habok tartósabbá tételéhez használják. A mályvacukor is ezzel készül. Az egynyári változata magyar nemesítésű, a Hungária és a Balaton hibridek világhírűek. Az eredeti mályva lágy szárú növény, nagy papsajt néven is ismert.

Az elmélet után következzen a gyakorlat! A tündér hozzávalói: a mályvarózsa virága, az elvirágzott mályva toktermése (lehetőleg még zöld legyen), fogpiszkáló, fekete filc.

A toktermésről fejts le egy kis zöld színt, és rajzolj rá arcot! Ebbe kell beleszúrni a fogpiszkálót. Ha ezzel készen vagy, akkor rá kell húzni a szoknyát. El is készültél; nagyon ügyes vagy! Mire volt jó ez a feladat? Jót mókáztál, megismerted a virág nevét, formáját és illatát. Fejlődött a kézügyességed. Ugye nem is gondoltad volna az elején?

Kropokné Kiss Éva 

A Mályvarózsatündér írás először a következő oldalon jelent meg: napkozisgyerektabor.hu.

Ezek is tetszhetnek

Hasonló bejegyzések