Dinnye, málna, barack stb. (1)

PEOPLE TEAM tábor

Kedvenc nyári kajáink: nyári gyümölcsök. A tavasz végétől induló időszak igazi Kánaán a gyümölcskedvelőknek. Egymás után virágoznak a fák és a cserjék, és érnek be a finomabbnál finomabb termények. A legtöbb fajta tartósítására és befőzésére is van lehetőség, de azért mégis a fáról, frissen leszedve, a magokat szétköpködve az igazi élmény.

Legkorábban a cseresznye terem, már májusban pirosodnak egyes korai fajták gyümölcsei. I. e. 72-ben érkezett a Római Birodalomba Kis-Ázsiából, a mai Törökország területéről, majd innen exportálták Európába. Fő termelője a mai napig Törökország, de Amerikában és egész Európa-szerte jelentős mennyiséget termelnek belőle. Magas C-vitamin- és ásványianyag-tartalma mellett vértisztító, érvédő, szívizom-erősítő és gyulladáscsökkentő hatása is ismert. Főleg frissen vagy süteménybe sütve, esetleg befőttként fogyasztják. Nem sokan készítik, de nagyon finom lekvár főzhető belőle.

Szintén korán jelenik meg a piacokon és a kertekben a nagy kedvenc, az eper is. Hivatalosan ezt nevezik kerti szamócának, és eredete két, Amerikából érkező szamócafaj kereszteződésének köszönhető. A kicsi, de finom chilei szamócából és a nagy és piros virginiai szamócából jött létre egy véletlen folytán a 18. századi Franciaországban. Számos fajtáját a nagy alkalmazkodóképessége miatt a világ minden táján termesztik. C-vitaminban, antioxidánsokban gazdag növény, amely segíti a vércukorszint szabályozását, a szív- és érrendszeri és egyes daganatos betegségek megelőzését. Bár a legfinomabb nyersen, de fagyasztva, szörpként, dzsemként vagy akár liofilizálva télen sem kell lemondanunk róla.

Cseresznyedzsem, ahogy én készítem:

– 2 kg cseresznye

– 50 dkg cukor

– 2 evőkanál citromlé

– 2 csomag dzsemfix

A megmosott, kimagozott cseresznyét és a cukrot 20-30 percig főzzük. Ezután botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a dzsemfixet, és további 20 percig forraljuk. A megtöltött üvegeket ne felejtsük el pár percre fejtetőre állítani, így az üvegben vákuum képződik, biztosítva ezzel a dzsem tartósságát. Száraz, hűvös helyen akár évekig is eláll. Hasonlóan készíthetünk eperdzsemet is, a cukor megduplázásával.

L. Molnár Edit

A Dinnye, málna, barack stb. (1) írás először a következő oldalon jelent meg: napkozisgyerektabor.hu.

Ezek is tetszhetnek

Hasonló bejegyzések