Könyvtárlátogatás

PEOPLE TEAM tábor

Ugye a múltkor azt javasoltam neked, hogy menj könyvtárba. Ha még nem voltál, akkor fontos információkat fogok megosztani most veled. Ha már jártál ott, akkor pedig átismételjük az összes tudnivalót.

A könyvtár dokumentumok gyűjteménye, valamilyen rendszer alapján válogatnak, rendszereznek. Cél az információ megőrzése és továbbadása. Összességében bemutatja az emberiség tudásának jelentős részét. Lényeges dolog, hogy az elődök meg akarták őrizni ezeket a műveket, mert értékesnek tartották a bennük lévő tartalmakat. Ezután nézzük mi is ilyen szemmel a könyveket!

Az állomány, az olvasó, a könyvtáros és az épület a könyvekkel adja a könyvtár egészét. Az állomány a könyvtárban elhelyezett dokumentumok összessége, az olvasó a látogató, akinek az igényeit kiszolgálja a könyvtáros, emellett az adott állomány megőrzése is az ő feladata. A különböző terek különböző feladatokat látnak el: olvasóterem (ahol olvasni lehet), kutatószoba (azok az anyagok vannak itt, amiket nem lehet kölcsönözni), kölcsönzőhely (már digitális), katalógusok (könyvek adatai kis cetliken, betűrendben, digitálisan is elérhető). A szolgáltatások köre folyamatosan bővül, egyre több újság, CD, DVD elérhető már. Figyelnek arra is, hogy a megjelenő újdonságokat is megvegyék. Szolgáltatás a fénymásolás, a nyomtatás, a könyvtárközi kölcsönzés (ha adott helyen nincs meg a mű, egy másik könyvtár leküldi, ha nekik megvan) és az előjegyzés is. A részlegek: tudományos, ifjúsági, szórakoztató, digitális, idegen nyelvi polcok, könyvek. Minden itt van egy helyen. Keress, kutass, szórakozz!

Kropokné Kiss Éva

A Könyvtárlátogatás írás először a következő oldalon jelent meg: napkozisgyerektabor.hu.

Ezek is tetszhetnek

Hasonló bejegyzések