Hajrá, magyarok!

PEOPLE TEAM tábor

Azt mondjuk, hogy a magyar sportnemzet. Sokan űznek különféle sportokat amatőr vagy profi szinten, rengetegen nézik a tévében a magyar és a nemzetközi rendezvényeket, világbajnokságokat vagy olimpiai közvetítéseket. És természetesen a focihoz mindenki ért. De azt vajon tudjátok, hogy május 6-a a magyar sport napja?

Mikor és hogyan kezdődött?

1875-ben ezen a napon rendezte a Magyar Athletikai Club (MAC) a kontinens első szabadtéri sportversenyét Budapesten. Az úttörő vállalkozás gróf Esterházy Miksának, a MAC alapítójának az érdeme, aki ezzel indította világhódító útjára a magyar sportot. Ennek az eseménynek az emlékére a kormány határozata alapján 2000 óta ünnepeljük a magyar sport napját.

Hogyan ünnepelünk, és mi a célja?

A jeles napon a Szabadság téren felállított MAC-emlékműnél – az egykori európai szabadtéri atlétikai verseny színhelyén – koszorúkat helyeznek el, ezzel tisztelegve a magyar sportéletet megalapozó nemes elődeink előtt. Díjátadó ünnepségen olyan sportolókat és szakembereket tüntetnek ki, akik azért dolgoznak, hogy Magyarországon a sport mindenki számára elérhető legyen, akár hivatásos, akár amatőr szinten. E napon számtalan különböző sporteseményt, versenyt és játékos kikapcsolódást rendeznek országszerte. A rendezvénysorozat fő célja, hogy minél többen kapjanak kedvet a mozgáshoz, akár a rendszeres sportoláshoz is. Köztudott, hogy ezáltal az egészséges életmódhoz is közelebb kerülünk. Főleg a szabadban szervezett programok a népszerűek, amiknek ráadásul még közösségformáló hatásuk is van.

Egy kis sporttörténelem

A hazai sportélet szervezett keretei a 19. században kezdődtek: először „úri” sportklubok jöttek létre, amelyek az evezést, a vitorlázást, a lovaglást és a korcsolyázást részesítették előnyben. A század végén már szélesebb körben vált népszerű időtöltéssé a testedzés, és egyre több sportág jelent meg, így a birkózás, a kerékpározás és a labdarúgás. Az igazi áttörést a hivatalos, akár nemzetközi szintű sportversenyek térhódítása jelentette. Ma pedig már hosszú – talán lehetetlen – lenne felsorolni a rengeteg létező sportágat.

Egy kis játék

Kipróbálhatjátok a következő memóriajátékot: öt perc alatt hányféle sportot tudtok felsorolni? Kik azok a magyar sportolók, akiknek a neve ennyi idő alatt azonnal beugrik? Lehet szűkíteni a kereteket: hány olimpiai bajnokot ismertek? Kinek van a legtöbb Eb-, vb- vagy olimpiai érme? Ha többen játszotok, versenyezhettek is.

A legeredményesebbek

Minden sportrajongó izgatottan várja az idei, 33. nyári olimpiai játékokat, amit Párizsban rendeznek meg. Hazánkat is szép számmal képviselik majd a sportáguk legjobbjai. Azt tudjátok, hogy az eddigi legeredményesebb magyar sportoló Gerevich Aladár vívó hét aranyéremmel (ebből egy egyéni és hat csapatérem)? A legtöbb egyéni aranyérmet – ötöt – eddig Egerszegi Krisztina úszó nyerte.

Ha van kedvetek, nézzétek meg a neten Magyarország olimpiai bajnokainak a listáját. Valamennyiükre büszkék lehetünk, hiszen hírnevet szereztek hazánknak.

Laczkó Zsuzsa írása

A Hajrá, magyarok! írás először a következő oldalon jelent meg: kecskenewsas.hu.

Ezek is tetszhetnek

Hasonló bejegyzések