Főttkukorica-evés

PEOPLE TEAM tábor

Nyár közepén sok helyen kapható a főtt, csöves kukorica. Otthon is megfőzheti az, aki nagyobb mennyiségben fogyasztja, de akár termesztheti is, ha van rá lehetősége.

Egészséges és ízletes csemege egyben. Gazdag rostban, szénhidrátban, vitaminokban, ásványi anyagokban, zsír- és fehérjetartalma viszont alacsony. A viszonylag magas szénhidráttartalma ellenére beépíthető a diétás étrendbe is, köszönhetően a gazdag rosttartalomnak.

Sokféleképpen főzik és fogyasztják. Hoztam is neked néhány elkészítési módot.

Van, aki levelekkel együtt teszi bele a gyöngyöző vízbe. Akad, aki sózza, aki cukrozza. Újításnak számít a tejben vagy tejes vízben főzés. Bevallom, nekem ez kicsit idegenszerű, és lássuk be, hogy a magyar konyhától is távol áll.

A levelek miatt tartalmasabb ízt kap, mint a többi módszernél. Azt próbáld ki, ami neked a legszimpatikusabb.

Általánosságban 20 perc és 1,5 óra között van a főzési ideje. Attól is függ, hogy mekkora mennyiséget szeretnél elkészíteni.

De tudtad-e, hogy Magyarország termeli a legnagyobb területen a csöves kukoricát? Sokáig egyeduralkodók voltunk a piacnak ezen a szegletén, azonban mára egyre több a vetélytársunk. Például Franciaország nehézségeket okoz, mert bővítette a vetésterületének méretét: 1970 körül kezdték termelni, napjainkban már 22 ezer hektáron teszik ezt. A kontinens összes termelésének 31%-át adják ők.

Nálunk sokkal régebbi a kukorica termelésének hagyománya, mind az emberi fogyasztásra alkalmasé, mind pedig az állatira vonatkozó. Itthon véges a termőterület, hiszen a mi országunk jóval kisebb. Annyi a szerencsénk, hogy van lehetőségünk másodvetésre is. Ez a júliusi betakarítás után történik meg. 45%-kal még mindig uraljuk a piacot. Ébernek kell lennünk, mert a franciákon kívül a spanyolok, az olaszok és a lengyelek is ráéreztek a csöves kukorica termelésének fontosságára, és keresik a lehetőségeiket.

Kropokné Kiss Éva

A Főttkukorica-evés írás először a következő oldalon jelent meg: napkozisgyerektabor.hu.

Ezek is tetszhetnek

Hasonló bejegyzések