Életünk meghatározó alakjai

PEOPLE TEAM tábor

Kik azok az emberek, akik a szüleinken, családunkon kívül nagy hatással vannak, voltak ránk, akik nélkül talán más irányt venne, vett volna az életünk? Bizony, ők a nap mint nap gyerekeket terelgető, nevelő és oktató óvónők, tanítók és tanárok. A május végi gyermeknap után június első vasárnapján őket ünnepeljük.

A pedagógusnap…

…egy mozgó ünnep, mindig június első vasárnapján tartjuk, idén június 2-án. Magyarországon 1952 óta ünnepeljük, akkoriban „tanítók napja” néven került be a naptárakba. Azt gondolták, hogy ez a nap csak az óvónőkről, tanítókról, tanárokról szóljon. Az ünnep célja, hogy köszönetet mondjanak a pedagógusoknak az áldozatos és felelősségteljes munkájukért. Ez a jeles nap nem azonos a pedagógusok világnapjával, amit nemzetközi szinten október 5-én tartanak 1994 óta.

Milyen a jó pedagógus?

Gondolkoztatok már ezen? Erre a kérdésre rengeteg jelzővel, meghatározással tudnánk válaszolni. Legyen gyerekközpontú, türelmes, megértő, rugalmas, empatikus, segítőkész, jól képzett, határozott, következetes, kitartó, lelkiismeretes… és folytathatnánk a sort vég nélkül. A kisgyerekek rajonganak a kedves, szeretetre méltó óvónőjükért, tanítójukért. Minden szavukat, cselekedetüket ámulva lesik, igyekeznek megfelelni nekik. A kamaszok már kritikusabbak, de bizonyára nekik is akad egy-egy kedvenc tanáruk, akire felnéznek, akit akár példaképnek is tekintenek. Ha felnőttként visszagondolunk a tanárainkra, másképp látjuk őket, felismerjük, hogy ők nyitották fel a szemünket, megszerettették velünk a tantárgyukat, és ők indítottak el azon az úton, amelyet hivatásunknak választottunk.

Híres emberek emlékeznek

Bizonyára a ti családotokban is mesélnek a felnőttek a gyerekkori élményeikről, kedvenc tanáraikról, akiket imádtak, vagy éppen a túl szigorúakról, akiktől rettegtek. Híres emberekkel készült interjúkban is megemlítenek olyan pedagógusokat, edzőket, mestereket, akik meghatározták a pályaválasztásukat, életútjukat. Balsai Móni (színésznő) így emlékezik egykori osztályfőnökére: „Nagyon értett és jól látott minket, még ha tinédzserfejjel ezt nem is akartuk elfogadni. Rendkívül sokat köszönhetek neki. […] Szépen terelgetett bennünket, és figyelt ránk, anélkül, hogy nagyon szigorú lett volna, vagy belegázolt volna az életünkbe, világunkba. Én az ő nyitottságát, pedagógiai érzékét és szívét viszem magammal.”

Szabó T. Anna (költő-műfordító) is tisztelettel emlékezik két meghatározó mesterére: „Hatalmas szerencsém volt a tanáraimmal. […] A mesterség minden csínját-bínját kitanultuk, […] ő adott szakmát a kezembe. […] Kiváló ember és remek tanár. Humorával, kedvességével rengeteget segített. […] Példakép, szakmai alázatra és emberi tartásra, szellemi függetlenségre tanít. […] Amíg élek, hálás leszek neki.”

Gundel-Takács Gábor (műsorvezető, sportriporter) a matektanáráról mesélve azt emeli ki: „Kiváló pedagógusnak ismertem meg, szigorúnak, de nagyon következetesnek. Rengeteg dolgot tanultam tőle, például gondolkozni. […] Szerencsés vagyok, jó iskolákban, sok nagyszerű tanár keze alatt nevelkedtem. […] Olyan morális muníciót adtak, amit egész életemben viszek tovább.”

Köszöntés

Ha a mindennapokban nem is tudod kimutatni tiszteletedet, háládat a tanáraid iránt, legalább a pedagógusnapon éreztesd velük, hogy értékeled azokat az erőfeszítéseket, amelyeket értetek tesznek. Nem várnak nagy ajándékot, de egy kedves szó, egy mosolyogva kimondott köszönöm nagyon jólesik nekik.

Laczkó Zsuzsa írása

Forrás: Nők Lapja, 2023. május 31. (22. szám), 36–38. oldal

A Életünk meghatározó alakjai írás először a következő oldalon jelent meg: legjobbtáborok.hu.

Ezek is tetszhetnek

Hasonló bejegyzések