Dinnye, málna, barack stb. (3)

PEOPLE TEAM tábor

Kedvenc nyári kajáink: nyári gyümölcsök. A sárgadinnye a tökfélék családjába tartozó faj, így egyaránt rokona a töknek, az uborkának és a cukkininek is. Már négyezer évvel ezelőtt is termesztették Afrikában és Perzsiában is ezt az eredetileg Ázsiából származó növényt. A-, B- és C-vitaminban gazdag, ezáltal erősíti az immunrendszert, kedvező hatással van az idegrendszer működésére, és segíti a haj és a körmök növekedését. Gazdag ásványi anyagokban, így jótékonyan hat a szívre és az erekre, illetve a csontok és a fogak egészségére is. Nyersen fogyasztva, fagylaltalapanyagként, süteményekben és levesként egyaránt finom, de az igazán ínyencek pármai sonkába csavarva fogyasztják.

A málna Magyarországon őshonos növény. Népies elnevezései a Boldogasszony csipkéje és a himpér. Ez utóbbi a német Himbeere szóból eredeztethető. A cserje májustól augusztusig folyamatosan virágzik, a folyton termő változatok egész nyáron, sőt az első fagyokig teremnek. Már az ókorban is gyógynövényként tartották számon, a középkorban pedig elsősorban kolostorokban foglalkoztak a termesztésével. A- és C-vitaminban, antioxidánsban gazdag gyümölcs. Erősíti az immunrendszert, segít egyes betegségek megelőzésében, és kiváló vértisztító.

Ugyancsak őshonos növény egészen Nagy-Britanniától Közép-Szibériáig a fekete ribiszke is. Magyarországon a piros ribizlivel együtt egyaránt elterjedt cserjék. Mindkettő gazdag ásványianyag- és vitaminforrás. Elsősorban szörp- és borkészítéshez használják, de lekváralapanyagnak is alkalmas.

Manapság kevésbé ismert a sokféle néven emlegetett egres. Ahány táj, annyi elnevezés. A köszméte, piszke, büszke, pöszméte vagy brüszke egész Európában megtalálható. Valószínűleg már a rómaiak is ismerték, és gyógynövényként tartották számon. Jó hatással van a szívre, májra és a vesére is. Magas pektintartalma miatt az élelmiszeriparban másféle dzsemek sűrítésére használják.

Sárgadinnyeleves, ahogy én készítem:

– 1 kg sárgadinnye

– 280 g görög joghurt

– 1,5 dl narancslé

– 8 dkg méz

Egy leves, amely főzés nélkül is elkészíthető. A kimagozott, felkockázott sárgadinnyét és a többi hozzávalót botmixerrel összedolgozzuk. Ha nem elég édes, keverhetünk hozzá több mézet is. Lefedve pár órára hűtőbe tesszük, majd hidegen fogyasztjuk.

L. Molnár Edit

A Dinnye, málna, barack stb. (3) írás először a következő oldalon jelent meg: napkozisgyerektabor.hu.

Ezek is tetszhetnek

Hasonló bejegyzések