Ahonnan elindulunk

PEOPLE TEAM tábor

Elgondolkoztatok már azon, hogy mit jelent számotokra a család? Most különösen aktuális ez a kérdés, hiszen májust tartják a család hónapjának. Az első vasárnapján az anyákat köszöntjük, míg az utolsón a gyerekeket. A hónap közepén, május 15-én pedig a család nemzetközi napját ünnepeljük világszerte.

A kezdete és a célja

1994-ben az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) május 15-ét a család nemzetközi napjává (angolul: International Day of Families) nyilvánította, amihez Magyarország 2010-ben csatlakozott. A kezdeményezés célja az volt, hogy a figyelmet a társadalom legkisebb, de legfontosabb egységére, a családra és a családi értékekre irányítsa.

Mit jelent a család?

Nehéz lenne egyetlen definícióval meghatározni, de számtalan főnevet, szókapcsolatot sorolhatnánk: összetartozás, biztonság, feltétel és érdek nélküli szeretet, bizalom, önzetlenség, megingathatatlan kötelék, gyökerek, szilárd alap, menedék. Azok a szerencsések, akik egyetértenek ezzel a felsorolással, rendezett, nyugodt családi háttérrel rendelkeznek. Ők szép emlékeket visznek magukkal, amikor felnőve kirepülnek az otthonukból, és bármikor szívesen térnek majd haza. Sajnos vannak olyanok, akik számára nem ezeket jelenti a család, mert nehéz, néha szinte elviselhetetlen körülmények, sőt bántalmazó viszonyok között nőnek fel.

Változó családmodellek

A család formája sokat változott az idők során. A hagyományos paraszti kultúrában szokásos családmodellben több generáció élt egy fedél alatt. Ennek főleg praktikus okai voltak: lakhatási nehézségek, gazdaságosság és a tradíció. Így mindig akadt olyan családtag, aki a gyerekekre vagy az idős betegekre vigyázott, és megosztották a munkát is. De ez azzal járt, hogy senkinek nem jutott külön szoba, ahova elvonulhatott volna.

A két világháború és a holokauszt nagy változásokat hozott, hiszen a férfiak jelentős része meghalt a fronton vagy a táborokban. Az ő helyükbe gyakran a férfitestvérek léptek, és az özveggyel együtt nevelték fel a gyerekeket. Ez egy rugalmas családi háló volt, mindenekelőtt az összetartozás számított.

Az elmúlt tíz-tizenöt évben a fiatalok egyre később költöznek el a szülőktől, kényelemből (mamahotel) vagy az önálló egzisztencia hiánya miatt. Furcsa módon visszatér a több generáció tartós együttélése, mint régen.

Létezik ideális család?

A család olyan szilárd alap, amely egész életünkre hatással van, hiszen itt szocializálódunk először. A családtagjaink és az otthonról hozott minták végigkísérnek életünk során: általuk tanuljuk meg az egymás iránti törődést, felelősséget, megbocsátást, az önzetlen szeretetet. Az ideális család támaszt, biztonságot, megértést, ösztönzést nyújt. Fontossága elvitathatatlan.

Az alapoktól függ, hogyan birkózunk meg a kihívásokkal az életünk során. A jeles nap programjai is azt hangsúlyozzák, hogy a család az a közösség, amely a legkilátástalanabb helyzetekben is megtart, amely a tékozló fiúkat is visszafogadja.

Szerintem az ideális család nyitott, toleráns és segítőkész, biztonságot és szabadságot ad minden tagjának. Szeretet, rugalmasság és alkalmazkodás kell a harmonikus együttéléshez.

Bernie Siegel szavai is összecsengenek az előzőekkel: „A család azt jelenti, megosztjuk egymással a hibáinkat, a tökéletlenségeinket és az érzéseinket, miközben nem szűnünk meg szeretni egymást.”

Laczkó Zsuzsa írása

A Ahonnan elindulunk írás először a következő oldalon jelent meg: Gyermektábor.info.

Ezek is tetszhetnek

Hasonló bejegyzések