Lángoskészítés (II)

PEOPLE TEAM tábor

Ahogy ígértem, elhoztam a lángos receptjét.

Élesztőre, tejre, olajra, sóra, kevés cukorra és lisztre van hozzá szükséged (2 dl tej, 2 dl víz, 1 tk. cukor, 3 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 2 ek. olaj, só). Az élesztőt a tejben futtasd meg egy kevés cukorral. Az így kapott kovászt tedd a lisztbe. Az olajat, a langyos sós tejet is add még hozzá, és dagassz belőle lágy tésztát. Egy óra szükséges ahhoz, hogy megkeljen. Ha a kétszeresére nőtt, akkor vágd fel tenyérnyi darabokra, és mindegyik gombócot húzd ki minél vékonyabbra. Forró olajban, lassú lángon süsd először az egyik, majd a másik oldalát. Ha hideg olajba teszed, megszívja magát vele, és nem lesz finom. A kisült darabokról csöpögtesd le az olajat, ha gondolod, még papírtörlővel is megtörölgetheted.

Önmagában, de különféle feltétekkel is fogyaszthatod. Konkrétan: sóval, fokhagymával, tejföllel, sajttal, tejföllel-sajttal egyszerre, gombával, juhtúróval, káposztával, kefirrel, kolbásszal, kukoricával, káposztával, lecsóval, tojással, velővel-virslivel vagy sonkával-gombával-sajttal töltve.

A lehetőségeknek csak a képzeleted szab határt. Kísérletezz bátran, és oszd meg tapasztalataidat a kuktatáborban! Várunk.

Kropokné Kiss Éva

A Lángoskészítés (II) írás először a következő oldalon jelent meg: napkozisgyerektabor.hu.

Ezek is tetszhetnek

Hasonló bejegyzések